Δήμητρα Γεωργίου

Εάν τα στελέχη της τηλεόρασης είχαν κάποιου είδους δυνατότητα ανάλυσης, θα έπρεπε να ανησυχούν πολύ. Κρίνοντας βέβαια εκ του περιεχομένου που προσφέρουν, δεν περιμένω πολλά.

Άλλωστε σε αυτό τον κόσμο επιτρέψαμε σε ολόκληρους βαθυστόχαστους τραπεζίτες να μην αναλύουν παρά μόνο το ύψος του μπόνους που θα πάρουν στο τέλος του χρόνου και μάλιστα μας ζητάνε και τα ρέστα τώρα. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον πιο επιφανειακό κόσμο των τηλεοπτικών καναλιών;

Βλέπετε, το αδηφάγο ίντερνετ παραμονεύει. Κι όπως λέγαμε πριν μερικές βδομάδες, καταβρόχθισε ήδη τις κακόμοιρες τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Όλα δείχνουν πως το επόμενο θύμα θα είναι η τηλεόραση. Καθώς οι συνδέσεις μας γίνονται πιο ευρυζωνικές, υπάρχει μια περίσσια ανεκμετάλλευτης χωρητικότητας. Περίσσια, που δεν καταναλώνεται μόνο στα online ανεγκέφαλα παιχνιδάκια του facebook, αλλά κατευθύνεται και προς τη δημιουργία εικόνας. Η πληροφορία οπτικοποιείται και δεν είναι τυχαίο πως το youtube (ναι, κι αυτό της Google είναι) καταναλώνει όλο και μεγαλύτερο μέρος των συνολικών terabyte που διακινούνται κάθε μέρα. Αυτό συμβαίνει διότι το βίντεο απαιτεί πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών, που σημαίνει καλύτερες γραμμές, καλύτερους σέρβερ κ.λπ. Κι αν ένα blog μπορεί να χωρέσει τη ζωή σου ολόκληρη σε μερικά MB, το βίντεο στον ίδιο χώρο δεν θα έφτανε παρά μόνο για να πεις το όνομά σου. Παρόλ’ αυτά, ένα ιντερνετικό κανάλι είναι εξαιρετικά λιγότερο δαπανηρό από ένα συμβατικό. Κάτι που καθιστά τα συμβατικά κανάλια οικονομικά ασύμφορα σε μεσοχρόνιο διάστημα ceteris paribus, δηλαδή εάν κρατηθούν όλες οι υπόλοιπες παράμετροι σταθερές. Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή οι συμβατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα αδράνειας και μεγάλων εσόδων. Το πώς θα τα εκμεταλλευτούν αυτά, θα κρίνει την πορεία τους. Να θυμίσουμε εδώ πως και οι εφημερίδες είχαν το ίδιο πλεονέκτημα 10 χρόνια πριν, σε σχέση με το ίντερνετ και το πώς τα κατάφεραν το βλέπουμε καθημερινά.

Εάν τα στελέχη της τηλεόρασης είχαν κάποιου είδους δυνατότητα ανάλυσης, θα έπρεπε να ανησυχούν πολύ. Κρίνοντας βέβαια εκ του περιεχομένου που προσφέρουν, δεν περιμένω πολλά.

exousiodotisi.doc

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Μοιραστείτε το www.pella-museum.gr

Φορείς

Χρηματοδότηση