Δελτίο Τύπου Πνοές Ανέμων 2018

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλήνιας εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτι-σμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων», στόχος της οποίας είναι η ανά-δειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις για μαθητές και ενήλικες:

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018«Ο Πύργος των Ανέμων»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσει το εκπαιδευτικό κοινό αφενός την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή και αφετέρου τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.Υπεύθυνος προγράμματος: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος. 

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 18.30«Από την Κύρρο της Μακεδονίας στην Αθήνα. Ο Ανδρόνικος και οι Αέρηδες»: Διάλεξη του Δρ. Νικολάου Β. Παππά για ενήλικες, που αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, χωρίς άλλη αντίστοιχη στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, που θεωρείται και η καλύτερα σωζόμενη της αρχαιότητας. Σχεδιασμένο από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, πιθανότατα στο τέλος του 2ου αι. π.Χ., σύμφωνα με τα νέα τότε επιστημονικά επιτεύγματα, το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου ή απλά «Αέρηδες», όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτέλεσε τον πρώτο γνωστό μετεωρολογικό σταθμό και ένα είδος επίσημου ωρολογίου της πόλης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του θεατή και πληρώνοντας με υπερηφάνεια τους πολίτες των Αθηνών και τους Μακεδόνες. Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 19.00«Μας εχτύπησαν κάθε λογής ανέμοι»: Θεατρικό αναλόγιο για τις ευεργετικές και καταστρεπτικές πνοές των ανέμων, που ανατρέπουν τις ισορροπίες και την υπερηφάνεια της ανθρώπινης επινόησης και δημιουργικότητας, αλλά και που διασφαλίζουν αδιατάρακτο τον κύκλο της ζωής και την ισορροπία της φύσης. Μελτέμια, μπουρίνια, θύελλες και καταιγίδες μας εχτύπησαν και πάντοτε θα μας χτυπούν, θα περνούν βίαια, θα σαρώνουν, συχνά θα λεηλατούν, θα ανατρέπουν, θα αναστατώνουν, θα τραυματίζουν θανάσιμα, τουλάχιστον συναισθηματικά τις ζωές των ανθρώπων, αφήνοντας στο πέρασμά τους ερείπια παθών, αποκαΐδια πόθων. Όμως τι κάνουμε; Λιποψυχούμε και καταποντιζόμαστε; Ή παλεύουμε και προχωρούμε;Συντελεστές της παράστασης: Κείμενο-μουσική επιμέλεια: Νικόλαος Β. Παππάς, ΑρχαιολόγοςΣκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου, ΗθοποιόςΠιάνο-Μουσική Διεύθυνση: Σάκης Δερμιτζάκης, ΜουσικόςΘεατρική Ομάδα «Έλεος» (με τη σειρά εμφάνισης):Νικόλαος Παππάς (Αφηγητής Α)Αφροδίτη Ιωαννίδου (Αφηγητής Β)Δημοσθένης Ιωαννίδης (Αφηγητής Γ)Δέσποινα Σφάντζικα (Αφηγητής Δ)Μουσικό-Φωνητικό Σύνολο ΜέΜνηΑ:Σάκης Δερμιτζάκης (πιάνο)Αρετή Τάχου (τραγούδι)Ειρήνη Μπάρλα (τραγούδι)Σταύρος Ακτίνης (κιθάρα, τραγούδι)   ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ580 05, Πέλλα, Τηλ. 23820 31160Πληροφορίες: Ν. Παππάς – Δ. ΖηλίδουΑριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092Ηλ. Δ/νση: efapel@culture.gr - pella.museum@gmail.comΔελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείαςδημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους: http://www.pella-museum.gr - https://www.culture.gr/el/ministry/SitePages/drastiriotites.aspx?iID=1693 -https://www.facebook.com/pages/-Archaeological-Museum-of-Pella/ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.doc

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Μοιραστείτε το www.pella-museum.gr

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση