Title

Το ανάκτορο

Το τεράστιο ανακτορικό σύμπλεγμα, έκτασης 60 στρεμμάτων, κατασκευάστηκε για να αποτελέσει την έδρα της βασιλικής εξουσίας και του πολιτικού, του διπλωματικού, του στρατιωτικού, του διοικητικού και του οικονομικού μηχανισμού της.

Το ανάκτορο της Πέλλας είναι κτισμένο στον μεσαίο από τους τρεις λόφους, οι οποίοι δέσποζαν της πόλης από βόρεια, σε εξαίρετη θέση με ιδανικό νότιο προσανατολισμό και θέα στη μακεδονική πεδιάδα. Αρθρώνεται ανατολικά και δυτικά ενός κεντρικού άξονα Ν-Β (που είναι ο δυτικός τοίχος του πρόπυλου) σε πέντε κτιριακές ενότητες, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από δύο ή περισσότερα κτίρια, κτισμένα σε κλιμακούμενα άνδηρα. Η πρώτη μορφή του Ανακτόρου της Πέλλας είχε κτιστεί στα χρόνια του βασιλιά Αρχέλαου στα τέλη του 5ου αιώνα. Ο Αρχέλαος ανέθεσε τη διακόσμησή του στο φημισμένο ζωγράφο Ζεύξη τον Ηρακλειώτη, ενώ την ίδια εποχή στην αυλή του Αρχέλαου ο Ευριπίδης έγραψε τις τραγωδίες Αρχέλαος και Βάκχαι.

Στα χρόνια βασιλείας του Φιλίππου κτίζεται ο πυρήνας του ανακτόρου που σώζεται σήμερα και αποτελείται από τέσσερα μεγάλα κτίρια (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV).
Τα κτίρια Ι και ΙΙ, όπου επικεντρωνόταν η πολιτική και κοινωνική ζωή του μακεδονικού βασιλείου, έχουν ενιαία πρόσοψη με μήκος 160 μ. και κοινό πρόπυλο. Το κτίριο IV προοριζόταν για τη διαμονή του βασιλιά και της οικογένειας του. Το κτίριο V αποτελεί την ενσωματωμένη στο ανάκτορο Παλαίστρα με διαστάσεις όμοιες με αυτές της Παλαίστρας της Ολυμπίας. Στα δυτικά του κτιρίου V εντοπίστηκε στεγασμένος διάδρομος-ξυστός μήκους 115 μ. Το κτίριο ΙΙΙ διέθετε εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους. Αντίστοιχα σύνθετα κτίρια εντοπίστηκαν τόσο στο ανατολικό τμήμα του λόφου όσο και στο δυτικό, τα οποία θα λειτουργούσαν ως εργαστήρια, αποθήκες, στάβλοι κτλ. Τα κτίρια VIα-β μαζί με τα άλλα γειτονικά κτίρια ερμηνεύτηκαν ως εγκαταστάσεις διαμονής «των βασιλικών παίδων και των περί την αυλήν νεανίσκων», καθώς και των υπεύθυνων αξιωματούχων τους.

Πηγή: Το Ανάκτορο της Πέλλας, Π. Χρυσοστόμου, στο «Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας», 2011

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Μοιραστείτε το www.pella-museum.gr

Φορείς

Χρηματοδότηση