Πέλλα

Η πρωτεύουσα της Aρχαίας Μακεδονίας

Γιαννιτσά

Τα Γιαννιτσά αποτέλεσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας σημαντικότατο στρατιωτικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της βαλκανικής χερσονήσου, καθώς συνδέθηκαν άρρηκτα με την παρουσία στην πόλη της οικογένειας του Γαζή Εβρενός.

Ο μεγάλος στρατηλάτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παρουσία των Οθωμανών στην Βαλκανική, καθώς από τα μέσα του 14ου αιώνα μέχρι το 1417 που πέθανε, κατέλαβε με τα στρατεύματά του εκτάσεις και μεγάλες πόλεις από τον Έβρο μέχρι την Αδριατική θάλασσα. Πιθανότατα μεταξύ των ετών 1383 και 1385 ιδρύει τα Γιαννιτσά, στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας, μεταξύ της ομώνυμης λίμνης και των ορεινών όγκων του Πάικου, στο κέντρο μιας περιοχής που είχε άμεση επικοινωνία με μεγάλα αστικά κέντρα και γειτονικές χώρες.

Τόσο ο Γαζή Εβρενός, όσο και οι απόγονοί του χτίζουν στην πόλη ευαγή ιδρύματα, πολλά από τα οποία σώζονται ακόμα και σήμερα, ενώ άλλα είναι γνωστά από περιγραφές περιηγητών. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή, που επισκέπτεται την πόλη το 1668 κάνει λόγο για δεκαεπτά τεμένη, ιεροδιδασκαλείο, επτά σχολεία, τρία δημόσια λουτρά, εβδομήντα ιδιωτικά λουτρά, μπεζεστένι, 740 καταστήματα, παζάρι, χάνια και μεγάλο καραβάν σεράι. Προσωπικότητες των γραμμάτων εγκαθίστανται στην πόλη, σημαντικότερη από τις οποίες ο περίφημος Σεΐχης Αμπντουλάχ Ιλαχή, γύρω από τον οποίο τον 15ο αι. συγκεντρώθηκε όλη η πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης.
Τα Γιαννιτσά αναδείκνύονται σε ιερή πόλη των Οθωμανών της Μακεδονίας, καθώς εκεί βρισκόταν θαμμένος ο ιδρυτής της Γαζή Εβρενός. Το μαυσωλείο του βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στην αγορά, σε έναν άξονα που οικοδομήθηκαν και άλλα σημαντικά κτήρια, όπως το τζαμί του Ισκεντέρ Μπέη, τα λουτρά του Γαζή Εβρενός, ο πύργος του Ωρολογίου και το μικρό τζαμί – mescit, γνωστό ως «τουρμπές του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου».

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Μοιραστείτε το www.pella-museum.gr

Φορείς

Χρηματοδότηση